Ha koll på vinden när du jagar

Att ha koll på vindriktningen är en förutsättning för en lyckad jakt. Känner viltet att du är i närheten är det borta innan du ens har fått chansen att komma inom skotthåll. Så ha koll på hur det blåser och gå alltid med näsan mot vinden. Detta gäller framför allt smygjakt och lockjakt men även vid vakjakt i vissa fall.

- Jape Rökpuff är lika enkel som genial, nu kan jag snabbt få koll på hur vinden ligger. Ett givet hjälpmedel när jag är ute på smygjakt, säger Christoffer Lindqvist från Markaryd. Den ersätter windchecker-flaskan med pulver som jag använde tidigare, nu slipper jag problem med rökpulver som faller snabbt och smutsar ner när jag råkar spilla ut det.

Jape Rökpuff är perfekt att använda som vindvisare vid jakt. Den startar automatiskt och är alltid redo för en ny rökpuff. Genom ett lätt tryck på gummibälgen så kommer det på nolltid ut vit fyllig rök ur pipen, en rök som följer minsta lilla vindpust. Andra egenskaper som är till fördel vid jakt är att Jape Rökpuff är helt tyst och tål att det är lite fuktigt.

Röken bildas av glykoler som värms upp och förångas, helt ofarligt och luktar i princip ingenting. En patron räcker till ca 1000 puffar och när den tar slut så är det bara att byta till en ny. Batteriet kan laddas i en vanlig USB-port.

Smygjakt - så funkar det

Smygjakt, eller pyrschjakt som det även kallas, går ut på att smyga sig fram till viltet. Så att man kommer inom skotthåll utan att djuret märker av jägaren. Då måste man ha koll på vilket håll det blåser och inte gå i vindriktningen mot bytet. Det gäller alltså att gå i en vid båge så att man närmar sig viltet från andra hållet, för att till slut gå mot vinden.

Hur vet man då var viltet befinner sig? Ja, antingen ser man viltet på långt håll eller med hjälp av en hund.

/ skrivet och tecknat av en icke-jägare, tacksam om fel rapporteras.

Test i tidningen Jakt & Jägare

Läs testet som tidningen Jakt & Jägare har gjort. Fem plus men bara ett minus.

Tipsa oss!

Har du sett något inlägg med Jape Rökpuff på sociala medier? Hör av dig så lägger vi upp det här.

Klipp från Jaktkniv.no

Klipp från Jaktkniv.se

Klipp från Jakt är Jakt


Klipp från Jakt är Jakt